LetsPlayMaths.Com

WELCOME TO THE WORLD OF MATHEMATICS
Class I Class II Class III Class IV Class V Class VI Class VII Class VIII Contact Us

Class 3 Multiplication

Multiplication by One digit Number

Multiplication by Two Digit Number

Multiplication by Three digit Number

Story Time Multiplication

Multiplication Test

Multiplication Worksheet

Answer Sheet

Multiplication by One digit Number

We have learnt multiplication of 3 digit numbers by 1 and 2 digit numbers. We will use same method for multiplication of 4 or 5 digit numbers by 1, 2 and 3 digit numbers without or with carrying. Few examples are given below.

Example 1. Multiply 2143 by 2

Solution.
Multiplication-1
2143 X 2 = 4286

So, the answer is 4286.

Example 2. Multiply 32132 by 3

Solution.
Multiply ones, then tens, then hundreds, then thousands and at last ten-thousands.
Multiplication-2
So, the answer is 96396.

Multiplication by Two Digit Number

Example 1. Multiply 85 by 24

Solution. 85 X 24 = 85 X (20 + 4)

= 85 x 20 + 85 X 4

= 1700 + 340

= 2040

Example 2. Multiply 286 by 32

Solution. 286 X 32 = 286 X (30 + 2)

= 286 X 30 + 286 X 2

= 8580 + 572

= 9152

Example 3. Multiply 2523 by 47

Solution. 2523 X 47 = 2523 X (40 + 7)

= 2523 X 40 + 2523 X 7

= 100920 + 17661

= 118581

Example 4. Multiply 2523 by 37

Solution.
Step 1.
Multiplication-3
Step 2.
Multiplication-4
Step 3.
Multiplication-5
So, the answer is 93351.

Multiplication by Three digit Number

Example 1. Multiply 234 by 243

Solution. 234 X 243 = 234 X (200 + 40 + 3)

= 234 X 200 + 234 X 40 + 234 X 3

= 46800 + 9360 + 702 = 56862

Example 2. Multiply 5342 X 245

Solution. 5342 X 245 = 5342 X (200 + 40 + 5)

= 5342 X 200 + 5342 X 40 + 5342 X 5

= 1068400 + 213680 + 26710

= 1308790

Story Time Multiplication

In our day to day life we use concept of multiplication in many ways, few examples are shown below.

Example 1. A cycle costs $ 185. Find the cost of 25 such chairs?

Solution. Cost of 1 cycle = $ 185

Cost of 25 cycles = $ 185 X 25
Multiplication-6
So, the cost of 25 cycles are $ 4625.

Example 2. Each student was given 15 chocolates in a school. There are 1526 students in the school. How many total number of chocolates were distributed among all students?

Solution. Each student got chocolates = 15

Number of chocolates 1526 students will get = 1526 X 15

Multiplication-7
Total number of chocolates were distributed in the school are 22890.

Multiplication Test

Multiplication Test - 1

Class-3 Multiplication Worksheet

Multiplication Worksheet - 1

Answer Sheet

Multiplication-AnswerDownload the pdf











Copyright © 2021 LetsPlayMaths.com. All Rights Reserved.